Hayvan Çiftliği
George Orwell tarafından yazılan ''Hayvan Çiftliği'' romanı hakkında yaptığım çalışmaları paylaşmak istiyorum. Roman 1954'te yayınlanmıştır. Fakat 1960'lerde asıl ününe kavuşmuştur. Her ne kadar, kitabın başlarında kitabın fabl olduğunu düşünsem de ortalarında ve sonunda siyasi ve eleştirel bir roman olduğunun farkına vardım. Romanın orjinal başlığı ''Animal Farm: A Fairy Story''dır. Başlıktan da anlayabilceğimiz gibi olaylar masalsı bir şekilde anlatılmıştır. Roman, olayları her ne kadar masalsı olarak anlatsa da öyle etkileyici anlatmıştır ki, II. Dünya Savaşı sırasında müttefikleri kızdırmamak için İngiliz Hükümeti tarafından bir süreliğine yasaklanmıştır. Hayvan Çiftliği, George Orwell'in ustalık eserleri arasında yer alır diyebiliriz. Çünkü ''Hayvan Çiftliğin''den sonra ''1984'' adlı eserini yazıp hayata gözlerini yummuştur.
Bu yazımda şunları bulacaksınız:
- Kitabın Özeti
- Karakterler
- Kitabın Animasyon Filminden Seçtiğim Kareler (Video)
- Kavramlar ve Gerçek Hayat İle Bağlantıları
- Yedi Emir
- Kaynakça
Kitabın Özeti
Koca Reis bir gün gizli bir toplantı yapmaya karar verdi. Toplantıda çiftlikteki insanların çiftlikten kovulmasını istedi. Böylelikle çiftliğe hayvanlar hakim olacaklardı. Koca Reis bu toplantıyı yaparken yanında Squealer de vardı. Onun olağanüstü ikna yeteneğini de kullanarak hayvanları ikna ettiler. Koca Reis'in toplantıda söylediği en önemli söz şuydu: ''Devrimden sonra insanların yöntemlerini kullanmayın!''. Bay Jones'i kaçırdılar, sonra da yönetimi daha akıllı olan (ya da öyle görünen) domuzlar ele aldı. Domuzların ilk işi çiftliğin adını ''Hayvan Çiftliği'' olarak değiştirmek oldu. Ardından çiftliğin eski halinden kalan ne varsa imha ettiler. Bu sırada Napoleon, annesi ölen 6 köpek yavrusunu esir alır ve eğitmeye başlar. Yeni yönetim çiftlikteki işlerin düzgün yürümesini sağlamak için yedi emir/kural/ilke belirlerler: İki ayak üstünde yürüyen herkesi düşman bileceksin, Dört ayak üstünde yürüyen ve kanatları olan herkesi dost bileceksin, Hiçbir hayvan yatakta yatmayacak, Hiçbir hayvan içki içmeyecek, Hiçbir hayvan başka bir hayvanı öldürmeyecek, Bütün hayvanlar eşittir. Yeni yönetim ile halk arasında çıkan ilk anlaşmazlık ineklerin sütlerine ne olacağı konusundaydı. Domuzlar bu problemi halledeceklerini söylediler ve hayvanları çalışmaya geri gönderdiler. Hayvanlar akşam çalışmadan döndüklerinde sütleri aradılar fakat bulamadılar. Daha sonra sütleri domuzların, yemeklerinde kullandıklarını gördüler. Elma ağaçları meyve vermeye başladığında, yönetim elmaları toplatır ve saklar. Saklanan elmalar domuzların yemesi içindir. Domuzlar bu durumu halka açıklarken yalan söylerler. Bu arada Snowball çiftlikteki hayvanlara okuma yazma öğretmek için çalışmalar ve çiftliğin enerji sorununa çözüm olması için proje araştırması yapar. Değirmen yapmaya karar verir. Fakat Napoleon bu başarılara tahammül edemez ve onu çiftlikten kovdurur. Napoleon, değirmen projesini kendisi bulmuş gibi halka sunar ve yapılması için emir verir.
Yönetim ilk başta verdiği sözlerin tam tersini uygulamaya başlamıştır. Hayvanları sabahtan akşama kadar çalıştırıyorlardı. Kendileri ise oturup yemek yiyip, aylaklık ediyorlardı. Yönetim, bir gün, aldığı bir kararı halka duyurdu: “Bundan sonra toplantılar
kaldırılmıştır, çifliğin bütün meseleleri, benim başkanlık edeceğim
domuzlar komitesinde halledilecektir, bu komite gizli toplanacak, alınan
kararlar daha sonra size tebliğ edilecektir.” Aradan günler geçtikten sonra domuzlar birden bire çiftlikteki eve taşınıp oraya yerleşirler. O günden sonra yataklarda yatarlar. Bu olay diğer hayvanların kulağına gidince, hayvanların aklına ''Hiçbir hayvan yatakta yatmıyacaktır.'' ilkesi gelir. Bütün hayvanlar ilkelerin yazılı olduğu duvarın önüne gelip yazıyı okurlar. Şaşırırlar çünkü duvarda ''Hiçbir hayvan çarşaflı yatakta uyuyamaz'' yazmaktadır. Yanlış hatırladıklarını düşünüp, değiştirilmiş olduğunu anlayamazlar. O kış sert esen lodos rüzgarları yel değirmenini yıkar ve ardından tekrar çalışıp yel değirmenini yaparlar. Bu sıralarda yönetim dışarısıyla ticarete açık hale gelir ve tavukların yumurtalarını satacaklarını söyler. Buna karşı gelen tavukları ise eğittiği köpeklere öldürtür. Bunun üzerine hayvanlar ''Hiçbir hayvan diğer hayvanı öldürmeyecektir'' ilkesini hatırlarlar. Tekrardan duvarın yanına gidip ilkelere bakarlar. Şaşırırlar çünkü duvarda ''Hiç bir hayvan diğer bir hayvanı
bir sebep olmadan öldürmeyecektir'' yazıldığını görürler. Bu ilkeyi de yanlış hatırladıklarını düşünürler. Bay Frederick adam toplayıp çiftliğe saldırır.Bu sırada
Adamlardan bir kaçı değirmenin yanına giderler ve çukur kazıp, barut doldururlar. Saldırıdan sonuç alamazlar fakat bütün hayvanların büyük gayretlerle yaptıkları yel değirmenini yok ederler. İkinci defa yıkılan yel değirmeni, yönetim dışında herkesi çok üzer. Yönetim sevinmektedir çünkü, düşmanları topraklarından kovmuşlardır. Yel değirmenin yıkılması onlar için problem değildir. İsterlerse bir kaç tane daha yapabileceklerini iddia ederler. Böylece hayvanların hepsi büyük zafer kazandıklarına inanırlar. Yel değirmenini tekrar yapmaya koyulurlar. Gene en çok çalışan Boxer'dir. Artık hayvanlar ölümüne çalıştırılıp, çoz az yiyecek verilmektedir. Domuzlar ise bolluk içinde yaşayıp, evden çıkmaya bile zahmet etmemektedirler. Bir gün Boxer değirmen için çalışırken yaralanır ve çalışamaz hale gelir. Bunun üzerine yönetim Boxer'i tutkal fabrikasına satar. Kazandığı parayı da içkiye harcar. Hayvan Çiftliği, Koca Reis'in dediklerinin tersini yapıyordu artık. Yönetim aldığı son kararı açıkladı: ''Arpalar bundan sonra sadece domuzlara tahsis edilecek ve gazdan tasarruf etmek için ahırlardaki fenerler
kaldırılacak, hiç bir domuz çiflikteki işlerle uğraşmayacak, sadece
yönetimle ilgilenecek, domuzlardan başka, hiç bir hayvan yönetim işlerine karışamayacak, domuzlar dışındaki
bütün hayvanlar Ağustos ayında pazar günleri dahi çalışacak, çalışmayanın yiyeceği yarıya indirilecek!''. Hayvanlar, ''Bütün hayvanlar eşittir.'' ilkesini hatırladılar. Tekrardan ilkelerin yazılı olduğu duvara baktılar. Bu sefer de şaşırmışlardı çünkü duvardaki bütün yazılar silinmişti. Sadece ''Bütün hayvanlar eşittir fakat bazı hayvanlar daha fazla eşittir.'' yazıyordu.
Ertesi gün çiftlik işlerini denetleyen domuzların elinde kırbaçlar vardı fakat kimsenin dikatini çekmedi. Bir hafta kadar sonra çiftliğe arabalarla misafirler geldi. Çiftliği gezdiler. O akşam çiftlik evinde kahkahalar, gülüşmeler, kadeh sesleri bir birine girmişti. Hayvanlardan boyları yetişenler, camdan içeri baktı. Camdan içeri bakan hayvanlar artık insanlarla domuzları ayırt edemiyorlardı. Yönetim, bayraklarının düz yeşil olmasını ve çiftliğin adının eski adıyla değiştirmeye karar verdi.
Karakterler
Koca Reis:
Kitabın tamamında yer almayan bir karakterdir. On iki yaşında ve erkektir. Kitabın başında ölür. Ölmeden önce çok saygın bir domuzdur. O kadar saygındır ki çiftlikteki herkes onun bir sözünü bile kaçırmak istemez. Çiftlikteki diğer hayvanları yanına toplayıp hayvan hakları ve özgürlüğü hakkındaki düşüncelerini onlara söyler. Bu karakter sayesinde, diğer hayvanlar devrimlerini gerçekleştirecek gücü bulurlar. Çiftlikte yaşanların sadece hayvanlar olmasını ister.
Snowball:
Devrim olduktan sonra başa geçen domuzların arasında yer alır. Diğerleri ile birikte 7 emri oluşturmuştur. Çiftlikteki hayvanlara okuma yazma öğretmeye çalışmıştır. Çiftliğin enerji sorununa çözüm olması amaçıyla değirmen kurma fikrini ortaya atmıştır. Çiftlikte gerçekleştirdiği tüm başarılı işlere karşın Napoleon ile girdiği mücadeleyi kaybetmiştir. Napoleon ise Snowball'ı ortadan yok ettikten sonra değirmeni çiftlik halkına kendisi göstermiştir. Böylece kendini ön plana çıkarmaya çalışmıştır.
Napoleon:
Sert huyları olan bir Berkshire domuzudur. Devrimden sonra yönetimde söz sahibi olan domuzların arasında yer alır. 7 emri oluşturan domuz grubunun içinde yer alır. Kitabın ilk başlarında önemli bir rolü olmasa da anneleri öldürülen 6 köpek yavrusunu alıp, onları eğiterek yönetimi ele geçirmesi, karakterin önemini arttırmıştır. Zaten yönetimi ele geçirince, romandaki olay örgüsünde en önemli kahamanların yanında görüyoruz kendisini. Fakat ele geçirdiği yönetim ile hayvan çiftliğini bir süre ileri taşıyormuş gibi görünüp ardından kendi çıkarları için çalışması gözümüze çarpmıyor değil. Bu yaptığı uygulamalar ile yönetim şeklinin diktatörlükten bir farkı kalmamış oldu. Çiftlik halkını kandırması, yönetiminin başında ettiği vaatleri yerine getirmemesi, halkı eskisinden de kötü duruma getirmiştir. Halkın kötü duruma getirmesinin sebeplerinden biri de Bay Frederick ile olan ilişkisinin kötüden çok iyiye doğru olarak gösterilebilir.
Boxer:
Normal bir beygirden çok daha kuvvetlidir. Koca Reis kadar olmasa da saygın bir kişiliği vardır. Çok çalışkandır. Napoleon'un dediklerini sorgulamadan yapar. Değirmenin inşaasından herkesten daha çok çalışmıştır. Kitabın sonlarına doğru insanların öldürmesi için tutkal fabrikasına satılmıştır. Bu olay bardağı taşıran son damlaların arasında yer alır.
Boxer'e hayran olduğu söylenebilir. Az konuşur, çok iş yapardı. Ciddi bir hayvandı, gülmezdi. Çiftliğin en yaşlısı olduğunu da unutmamak gerek.
Squealer:
Parlak bir konuşmacı olduğu söylenebilir. Yönetimde söz sahibi olan domuzların arasında yer alır. Yönetimde söz almasıyla birlikte konuşmalarıyla çiftliktekileri söylediği konularda ikna etmeyi başarır. Squealer'in konuşma yeteneğinden söyle bahsederler: ''O karayı ak yapar.''
Moses:
Hayallerinden herkese bahseder. Bütün gün yiyip, içip hikaye anlattığı için hayvanlar onu sevmez. Anlattığı hikayeler domuzların çıkarlarına ters düşüyordu, bu yüzden de domuzlar onu engellemeye çalıştı.Bay Jones:
Çiftlikten kovulmadan önce çiftliği o yönetiyordu. Çiftliğe geri dönemediği için kendini şehirdeki meyhanelere kapatmıştır.
Bay Frederick:
Hayvan Çiftliği'nin komşularından biridir. Kitabın ilk başlarında Napoleon ile dost olduğu söylenebilir, fakat ilerleyen sayfalarda dostluğun bozulduğunu görüyoruz. Adam toplayıp Hayvan Çiftliğine saldırmayı denemesine rağmen başarılı olamamıştır. Hayvanlar galip gelmiştir.
Bay Pilkinton:
Hayvan çiftliğinin komşularından biridir. Napoleon ile olan ilişkisi, Napoleon'un Bay Frederick ile olan ilişkisinin tam tersidir. Başlarda Napoleon ile düşmandırlar fakat sonradan dost olmuşlardır. İkisi aralarında ticaret yaparak, para kazanıyorlardı. Kitabın sonunda Bay Pilkinton'un adamları ve Napoleon buluşup eğlence düzenlemişlerdir. Bu eğlenceye karşılık çiftlik halkı ölesiye çalışıyordu. Bu olay bardağı taşıran son damla oldu denilebilir.
Kitabın Animasyon Filminden Seçtiğim Kareler (Video)
Bu videoyu ''Animal Farm'' çizgi filmini(bkz.kaynaklar) izleyerek yaptım. Filmi izlerken önemli olduğunu düşündüğüm yerlerin ekran görüntüsünü aldım. Toplamda 150 adet ekran görüntüsü elde ettim. Orjinal filmi izlemek istemeyebilirsiniz ama bu video sayesinde az çok film hakkında bir fikriniz olacak.
Kavramlar ve Gerçek Hayat İle Bağlantıları:
Ağıl Savaşı:
Bu olay II. Dünya Savaşı'nı simgeler çünkü II. Dünya Savaşında Hitler Rus şehirlerini ele geçirmişti ve Rus askerleri geri çekiliyorlardı. Fakat Rusların aslında geri çekilmediği sadece zaman kazanmak için geri çekildiğini, Almanya'ya karşı saldırıp Alman askerlerini bozguna uğratmasından anlayabiliriz. Kitapta ise Bay Frederick adam toplayıp çiftliğe saldırır. Bay Frederick çiftliğe saldırdığında Snowball geri çekildikten sonra diğer hayvanlar Bay Frederick ve adamlarına saldırmışlardır ve mücadeleyi kazanmışlardır.
Yedi Emir
Devrimden sonra oluşturulan kurallar ya da düşünce sisteminin sonuçlarıdır. Fakat zamanla çıkarlar için değiştirilmiştir. Yedi emir şunlardır:
- İki ayak üstünde yürüyen herkesi düşman bileceksin.
- Dört ayak üstünde yürüyen ya da kanatları olan herkesi dost bileceksin.
- Hiçbir hayvan yatakta yatmayacak.
- Hiçbir hayvan içki içmeyecek.
- Hiçbir hayvan başka bir hayvanı öldürmeyecek.
- Bütün hayvanlar eşittir.
Kaynakça
- Videoyu hazırlamak için kullandığım film: http://www.imdb.com/title/tt0047834/
- http://www.ucl.ac.uk/Library/special-coll/orwell.shtml
- Nazi İmparatorluğu , 3 cilt, W.L.Shirer, İnkılap Kitapevi
- Kitle Savaşının Ustası Mareşal Jukov, Geogoriy K. Jukov, Kastaş Yayınları
- Geri kalanlar kitaptan okuduklarım ve kendi yorumlarım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder